Izašla monografija „OLEVM ET VINVUM ADRIATICVM – Production of Olive Oil and Wine in Roman Histria and Dalmatia”

U nakladništvu Arheološkog muzeja u Zagrebu izašla je monografija OLEVM ET VINVUM ADRIATICVM – Production of Olive Oil and Wine in Roman Histria and Dalmatia autorice dr. sc. Jane Kopáčkove, stručne suradnice Antičkog odjela AMZ-a. Knjiga je djelomično temeljena na doktorskoj disertaciji autorice „Social and Economical Situation of Countryside in the Roman Province of Dalmatia and in the Histria in the 1st century BC – 5th century AD“, obranjenoj 2021. godine na Institutu za klasičnu arheologiju Filozofskog fakulteta Karlova sveučilišta u Pragu.

Knjiga predstavlja rezultate dugogodišnjih znanstvenih istraživanja o maslinovom ulju i vinu u rimskom svijetu te odgovara na pitanja kada i kojim putevima su maslina i vinova loza došle na istočnu Jadransku obalu, kako su se uzgajale i koje su metode Rimljani koristili u proizvodnji maslinovog ulja i vina, dvije glavne namirnice antičke prehrane. Znanstvenici su prije smatrali da je proizvodnja vina i maslinovog ulja na istočnom Jadranu bila rijetko zastupljena, iako su klimatski uvjeti zapravo savršeni – topla mediteranska klima, puno sunca i obilje južnih padina u priobalnom dijelu. Rezultati novih istraživanja pokazali su upravo suprotno – proizvodnja vina i maslinovog ulja u rimsko doba u Histriji i Dalmaciji bila je široko raširena i na ekonomskoj karti rimskog svijeta zauzimala čvrstu poziciju.

Iako je knjiga prvenstvo namijenjena znanstvenoj publici, može biti korisna i pojedincima zainteresiranima za lokalnu povijest, proizvodnju maslinovog ulja i vina ili svakodnevni život drevnih civilizacija Mediterana.

Knjigu je moguće kupiti u web trgovini Arheološkog muzeja u Zagrebu www.amz-shop.hr na poveznici https://bit.ly/AMZshopOlevumVinvm

Ostaci preše, Kapljuč (Salona)
Ostaci preše, Manastirine (Salona)
OLEVM ET VINVUM ADRIATICVM; Zazivanje dvanaest bogova / Oltar božice Flore, zaljev Dobrika (Veli Brijun)
Stablo masline, Podstrana

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)