Poziv na radionicu socijalno osjetljivog crteža – Božena Končić Badurina: ‘Za sve oči podjednako’

Naslovna fotografija: Branka Frangeš Hegedušić, Privatno kupalište, 1934.

ZA SVE OČI PODJEDNAKO
radionica socijalno osjetljivog crteža
Umjetnički paviljon u Zagrebu

Voditeljica radionice: Božena Končić Badurina
Vrijeme održavanja: 12. 11. – 26. 11. 2024.
Mjesto održavanja: Tomašićeva 12

Prijavite se na besplatnu likovnu radionicu koja će se sastojati od tri susreta i održavati utorkom (12. 11. 2024., 19. 11. 2024. i 26. 11. 2024.) od 18 h do 20.30 h.

Radionica je namijenjena svima zainteresiranima, prethodno crtačko znanje ili iskustvo nije potrebno.

Na radionici ćemo isprobati jednostavne metode primjene crteža kao medija za pričanje osobnih priča, ali i kao alata za pažljivo promatranje društveno ekonomskog prostora u kojem živimo. Polazište radionice bit će socijalno angažirani radovi Udruženja umjetnika Zemlja (1929. – 1935.), a posebno oni s njihove posljednje, zabranjene izložbe koja je trebala biti otvorena u Umjetničkom paviljonu 1935. godine. U procesu rada oslanjat ćemo se i na karakterističan likovni jezik Zemljaša koji, prema riječima Krste Hegedušića, treba biti “čitljiv za sve oči podjednako” te “razumljiv narodnim masama u najširem smislu”.

Crteže polaznica i polaznika radionice predstavit ćemo na javnoj prezentaciji u prosincu 2024.

Prijavu pošaljite do 5.11. 2024. na info@umjetnicki-paviljon.hr
Prijava treba sadržavati: ime, prezime, godinu rođenja i nekoliko rečenica o vama i vašim motivima prijave na radionicu.

Radionice su dio projekta Slučaj Paviljon Umjetničkog paviljona u Zagrebu.

Božena Končić Badurina rođena je 1967. u Zagrebu. Diplomirala je njemački i ruski jezik na Filozofskom fakultetu te grafiku na ALU u Zagrebu. U svojoj umjetničkoj praksi primjenjuje multimedijski pristup, s naglaskom na crtežu, tekstu i performansu. Ostvarila je seriju performativnih radova koji propituju pozicije promatrača i promatranog te site-specific projekata fokusiranih na nevidljive društvene procese koji proizvode prostor. Posljednjih godina najviše se bavi zanemarenim, neprepoznatim ili zaboravljenim ženskim mikropovijestima koje dominantni društveno politički narativi previđaju. Izlagala je na brojnim izložbama u institucijama poput MAXXI, Rim; MSUM, Ljubljana; Art in General, New York; MSU Zagreb; Carre d’Art, Nimes; MMSU, Rijeka; Umjetnička galerija, Dubrovnik; La Galerie de Locataires, Pariz; Galerija Nova, Zagreb; Out of Sight, Antwerpen; Lothringer13 Halle, München; Projektraum LS43, Berlin; 104 Centquatre, Pariz itd. Dobitnica je nekoliko nagrada i boravila je na nekoliko rezidencijalnih programa poput Museumsquartier, Beč; Kulturamt Düsseldorf; Art in General, New York. Živi i radi u Zagrebu.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)