STIPENDIJE ZA DEFICITARNA ZANIMANJA

Učenicima koji se obrazuju za deficitarna zanimanja za potrebe obrtništva, te učenicima koji se obrazuju za medicinske sestre, odnosno tehničare opće njege, danas je Gradskoj skupštini gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima podijelio ugovore o korištenju Stipendije Grada Zagreba.

Sigurni smo da ćete vi dragi stipendisti svojim marljivim učenjem i radom postati nova pokretačka snaga razvoju i napretku vašeg Zagreba. U ime Grada Zagreba, želim vam puno uspjeha u postizanju ovih ciljeva!, rekao je gradonačelnik posebno istaknuvši kako je ovo prvi puta da je Grad uveo i stipendije za medicinske sestre. Nastojimo zadržati taj kadar u Zagrebu, jer nam je on prijeko potreban.
Pročelnica Ureda za demografiju Mila Jelavić je dodala kako ove stipendiste očekuje posao u ustanovama za socijalnu skrb kojih je osnivač Grad Zagreb. Budući tog kadra nedostaje i u cijeloj Republici Hrvatskoj oni dobivaju posao čim završe školovanje. Kako bi što prije bili u mogućnosti zaposliti takve osobe ove smo se godine odlučili za stipendiranje učenika završnih tj. 5. razreda srednjih medicinskih škola, no već od sljedeće godine će se stipendije dodjeljivati učenicima 4. i 5. razreda.

 
Kako bi podržali buduće obrtnike, svečanosti su prisustvovali i predsjednik Obrtničke komore Zagreb Mirza Šabić i predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba Antun Trojnar.

Stipendije je dobilo 5 budućih medicinskih sestara te 67 učenika deficitarnih zanimanja, a isplaćuju se od 1. rujna 2019. za 10 mjeseci.
Prvi razredi deficitarnih zanimanja preko stipendije dobiju 1.000,00 kuna, za drugi razred stipendija iznosi 1.300,00 kuna odnosno za treći razred 1.600,00 kuna. Stipendija za medicinske sestre iznosi 2.618,70 kuna mjesečno.
Stipendija za učenike koji se obrazuju za deficitarna zanimanja ustanovljena je školske godine 2003./2004. Tijekom dosadašnjih 17 godina, uključujući i ovu školsku godinu, Grad Zagreb stipendirao je ukupno 1.727 učenika za što je ukupno izdvojeno oko 56 milijuna kuna.

ŽELJKO KRZNARIĆ