Virtualna galerija Umjetničkog paviljona u Zagrebu

Umjetnički paviljon započinje svoju online izložbenu aktivnost u kojoj će nastavno svake godine predstaviti nekoliko perspektivnih umjetnika mlađe generacije, a prema izboru selektora.

Za ovu godinu selektorica i autorica tekstova je povjesničarka umjetnosti dr. sc. Ivana Mance, koja je izabrala petoricu umjetnika:

Mihaela Gibu, Tina Dožića, Klasju Habjan, Olega Šurana i Ivanu Tkalčić.

Ideja je nastala još 2017. godine, kada je njena idejna autorica Jasminka Poklečki Stošić željela potaknuti promociju umjetnika mlađe generacije kroz izuzetno dobru posjećenost web stranice Umjetničkog paviljona naročito za vrijeme naših međunarodnih izložbi, kada smo bilježili veliki broj pregleda stranice iz zemlje, ali i iz inozemstva.

Uslijed svih nastalih okolnosti, vezanih ponajprije uz potres, a onda i uz pandemiju covid19, ova se ideja intenzivirala tijekom 2020. godine, a svoju realizaciju dočekat će upravo na dan prvog potresa u Zagrebu, 22.03.2020. u kojem je Paviljon pretrpio znatna oštećenja te je, time, onemogućena realizacija izložbi u njegovom reprezentativnom izložbenom prostoru.

Virtualnu galeriju „otvorit” će multimedijalni umjetnik Mihael Giba izložbom „Prisutnost”. Giba u svojem radu primjenjuje digitalne alate u istraživanjima u sferi medija.

22. ožujka, na samu godišnjicu zagrebačkog potresa, inaugurirat ćemo našu Virtualnu galeriju predstavljanjem prvog umjetnika – multimedijalnog umjetnika Mihaela Gibu. Giba u svojem radu primjenjuje digitalne alate u istraživanjima u sferi medija. Autor je brojnih interaktivnih instalacija i aplikacija u čijem su fokusu često društvena i politička stvarnost i komentiranje sustava u kojem živimo. 

Potom slijede još četiri izložbe:

Ilustratorica i grafička dizajnerica Klasja Habjan njeguje intimistički, introspektivni autorski izričaj. Pripovjedačica je s iznimnom sposobnošću primjećivanja i bilježenja svijeta oko sebe u sažetim i poetskim pričama.

Ivana Tkalčić multimedijalna je umjetnica i magistra ekonomije čiji se rad bavi transformacijom slike i sjećanja uz pomoć tehničkih medija, utjecajem tehnologije i društvenih mreža i posljedično promjenom odnosa prema stvarnosti te formiranjem i transformacijom identiteta. Dobitnica je Grand Prixa 35. salona mladih 2020.

Oleg Šuran dizajner je interakcija i vizualnih komunikacija te asistent na Odsjeku za dizajn vizualnih komunikacija Umjetničke akademije u Splitu. Jedan je od predvodnika istraživačkih i kritičkih praksi u hrvatskom dizajnu, s posebnim fokusom na spekulativnu dizajnersku praksu.

Umjetnik i psiholog Tin Dožić polazi od fenomena zvuka, a njegovo polje djelovanja uključuje multimediju, terenske snimke, radio, eksperimentalnu glazbu i instalacije, medijsku arheologiju i „uradi sam” kulturu. U svom radu bavi se i izradom vlastitih elektroničkih instrumenata, prisvajanjem zastarjelih tehnologija i recikliranjem.

Mišljenja smo kako je projekt Virtualne galerije izvrsna platforma za predstavljanje mladih umjetnika. Tim više ako se zna podatak da je web stranica Umjetničkog paviljona u 2019. godini imala oko 70 tisuća pregleda!

Stoga ćemo ovaj projekt nastaviti i nakon što Umjetnički paviljon bude obnovljen od posljedica potresa, a naše izložbe ponovno dostupne „u živo” – poručuju iz Umjetničkog paviljona.