DOVRŠEN KIP FRANJE TUĐMANA

U Ljevaonici Ujević danas je novinarima predstavljen kip Franje Tuđmana koji će uskoro biti postavljen na platou između dvorane Vatroslava Lisinkog i Naionalne sveučilišne knjižnice.

Spomenik je dovršeen u bronci, rekao nam je kipar Kuzma Kovačić, autor kipa, a ovih dana će biti dovršena i patina. Sam kip je visok 4,2 metra a s postoljem i podignutim terenom spomenik će biti visok nešto manje od sedam metara. Nastojao sam kao autor da u prostoru koji je dosta velik dominira a opet da ne bude prevelik. Kip je zapravo jedna portretna figura i simbol hrvatske slobode i samostalnosti u koju nas je uveo predsjednik Tuđman.

Predstavljanju kipa je nazočio i gradonačelnik Milan Bandić koji je naglasio da nema boljeg mjesta za kip prvog hrvatskog predsjednika od ovog na kojem će biti postavljen, tim prije što će za godinu dana gledati u spomenik domovini.

To će biti najveći i najljepši spomenik kakav i dolikuje prvom hrvatskom predsjedniku,a po meni on predstavlja viziju, budućnost, odlučnost i dosljednost, naglasio je Bandić.

ŽELJKO KRZNARIĆ