Advent u Jakarti

Mislio sam kako bih ove godine došao u Zagreb da vidim taj čuveni Advent u Zagrebu. Već par godina mi ljudi govore da je to nešto fantastično. No, planove mi je poremetila moja firma. Umjesto da provedem par dana u Zagrebu da vidim taj Bandićev advent, otišao sam u Jakartu. Sve sam si mislio, kud baš u Indoneziju?! To je najveća muslimanska zemlja i tamo nema adventa, okićenih borova i božićnih pjesama.
Ovaj put sam uzeo kartu za let firmom Garuda jer naši avioni su bili puni pa bi me stavili u majmunsku klasu. No avion Garude se pokvario pa su poslali drugi da nas pokupi. I tako se dogodilo da sam opet došao u majmunsku klasu. Mogao sam birati da tako odem ili da čekam da se avion popravi pa da letim 20 sati kasnije. To mi baš nije bila dobra opcija pa sam ipak krenuo majmunskom klasom.
Nakon 14 sati stigli smo u Jakartu. Odmah na aerodromu sam se iznenadio da svuda stoje okićeni borovi. Uzmem taksi do hotela, a hotel pun okićenih borova i svakakvih božićnih rekvizita. U pozadini se čuju božićne pjesme. Malo je čudno da toga ima, a još čudnije da je vani temperatura od +35 °C. Hotel je povezan s jednim velikim shopping centrom pa i tamo vidim da je sve okićeno i da se čuju božićne pjesme. Tu je na top listi Jingle-bells najvjerojatnije na prvom mjestu. Stalno se vrti Jingle bells. Sasvim ugodno iznenađenje! Advent u Jakarti je stvarno vrijeme prije dolaska Božića iako su sve oko mene muslimani. Ovdje ima malo katolika ali izgleda da se dobro slažu s muslimanima jer je ovo sasvim normalna situacija. Tako bi u stvari, trebalo i biti. Pitam se da li je shopping mall u Dubaiu pun okićenih borova?
Indonežani su me baš oduševili. Sjećam se onog doba kad sam išao u gimnaziju u Glini. Za Božić smo mi katolici donosili pečenice i kolače u školu pa to zajedno s cijelim razredom jeli. Za pravoslavni Božić koji je dva tjedna kasnije, pravoslavci su donosili pečenicu i kolače. I bilo nam je dobro. Takav osjećaj sam imao u Jakarti. Muslimani i kršćani žive zajedno i izgleda da im je najvažnije da se slavi. Nema veze što, ali neka se slavi. Nakon dva dana na putu za Amsterdam sam kod svoje firme imao malo više sreće pa sam umjesto u majmunskoj klasi letio business klasom i prespavao gotovo cijeli put. A put je dug, ni manje ni više nego 12 000 kilometara. Već mi je dosta letenja za 2018-tu godinu. Advent u Jakarti na 35°C je prava stvar ali je ipak jako, jako daleko.

By Marijan Jozić